Bipolär sjukdom kan kopplas till ledarskap

Idag hittade jag en intressant artikel om sambandet mellan bipolär sjukdom och deras arbetsuppgifter, studien visade kanske snarare  vad deras anhöriga fått för jobb. /Malin

 

Följande artikel är hämtad här:

http://www.expressen.se/halsa/bipolar-sjukdom-kan-kopplas-till-ledarskap/

”Flera kända personer har lidit av sjukdomen. Winston Churchill och Abraham Lincoln bara för att nämna några.

Simon Kyaga överläkare i psykiatri i Stockholm ville ta reda på om bipolär sjukdom är vanligare hos personer i ledande positioner.

Även syskon deltog

Även syskonen till de personer som studerades deltog i studien. Man matchade varje person matchades med upp till tio kontrollpersoner ur normalbefolkningen. I Värnpliktsregistret kan man hitta uppgifter om en persons ledarskapsförmåga vid mönstringen och dessa uppgifter samkörde man med uppgifter om yrken från andra ofentliga register.

Resultatet man fick fram var att personer med bipolär sjukdom, utan några andra psykiska sjukdomar, hade större ledaregenskaper vid mönstringen. Detsamma gällde syskonen, även om det var en lägre grad.

Starkt överrepresenterade

När man följde upp personerna som hade de starka egenskaperna i yngre ålder återfanns de inte i chefsyrken i dag. Däremot deras syskon var starkt överrepresenterade inom chefsyrken – ofta som politiska beslutsfattare.

I en annan studie i avhandlingen visar Simon Kyaga, att personer med bipolär sjukdom är överrepresenterade i kreativa yrken, både konstnärliga och vetenskapliga. Även syskon till personer med bipolär sjukdom, eller schizofreni, har oftare än andra kreativa yrken, rapporterar Läkartidningen.”

http://www.expressen.se/halsa/bipolar-sjukdom-kan-kopplas-till-ledarskap/

Tycker detta är lite intressant, själv har jag fått diagnosen bipolär sjukdom, mina syskon är inte chefer men är duktiga i det de tar sig för. Min pappa däremot är tandläkare och klinikchef för 3 kliniker, kanske ligger lite i detta, eller så är det bara en tillfällighet i mitt fall:-) vem vet. Själv är jag så långt ifrån ledarskaps-typ som man kan komma, men jag är ganska kreativ, kan jag tycka. /Malin

 

 

 

 

Author: malinitoreboda

Är en 30 årig kvinna som lever med olika psykiatriska diagnoser. Såsom bipoläritet, ångest, social fobi och tvångssyndrom. Trots mina " hinder" strävar jag efter en så optimistisk syn på tillvaron som möjligt , då jag förstås upplever motsatsen som än mer " bromsande. Välkommen!

1 thought on “Bipolär sjukdom kan kopplas till ledarskap

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.