Kreativitet och psykisk sjukdom…

När jag var hos min läkare senast fick jag frågan om jag var kreativ. Jag funderade lite och tänkte sedan på mitt dammbygge, bloggen o.s.v och svarade sedan ”ja”. Detta fick mig att tänka på följande blogginlägg. Det kommer att handla om sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom.

Enligt (Forskning.se) finns det faktiskt ett samband och då främst hos de med schizofreni eller med en schizofren släkting. Kreativiteten visade sig främst under den sjukes ”friskare perioder”.

(Forskare vid Karolinska institutet  har studerat skillnader i hur kreativa människor är, och försökt att förklara dessa skillnader med hjälp av hjärnans anatomi och funktion. I en av dessa studier framkom att personer som gjorde bättre ifrån sig hade en lägre densitet av D2-receptorer i ett hjärnområde som heter Thalamus (utgör huvuddelen av mellanhjärnan). Thalamus filtrerar och reglerar informationsflödet i hjärnan, och en lägre densitet av D2-receptorer skulle kunna öka informationsflödet och öka förmågan till att associera fritt mellan olika saker . Man har visat att personer med hög kreativitet har svårare att trycka ner störande information. källa:  www.forskning.se)

På sidan ( http://www.forskning.se) skriver de att ärftligheten för kreativitet är mycket lägre än för intelligens. Slutsatsen blir därför att genuppsättningen för kreativitet inte betyder allt utan att det även går att öva upp sin kreativitet, att kreativitet och psykisk sjukdom hör ihop till viss del konstateras. /MalinBy night (4)

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.