Min första katt Alex…

På bilden är min nu 12 år gamla katt Alex. Han är 100% bondkatt till skillnad från mina renrasiga perserkatter. Till honom har vi en kattlucka så han får springa ute och vara inne som han vill. Just det att jag har både bondkatt och raskatt gör att jag märker att det finns stora skillnader dem emellan. Tex, är perserkatter väldigt tafatta (iaf mina) och skulle därför inte passa eller klara sig någon längre stund ute i det vilda. De har avlats i så många generationer att de inte längre är lämpade för kraven som utomhusmiljön ställer. Ta tex. deras långa päls som lätt tovar ihop om den inte borstas kontinuerligt eller problemen som många persekatter har med rinnande ögon och som därför behöver torkas. Att leva ett utomhusliv är ju däremot bondkatten som gjord för även om den såklart måste få ett varmt hem att komma hem till. Även personlighetsdrag i stort skiljer bondkatt och perser åt. Som ex. är persern ofta lugn men inte alltid och det är bra om man aktiverar dem varje dag med lek. Perserkatten har även egenskapen att ty sig till en person i familjen lite extra. Bondkatten kan verka lite ”tuffare” i sin framtoning. Sedan har ju katter personligheter som skiljer också men i stort bör man ju tänka på om man ska välja inomhuskatt tex (raskatt) eller utomhuskatt någon annan ras tex bondkatt eller Norsk Skogkatt.Det var en liten övergripande sammanfattning av vad jag upplever som skillnader mellan raserna, sedan finns det många fler.


Author: malinitoreboda

En kvinna som vuxit upp och bor i Töreboda

2 thoughts on “Min första katt Alex…

  1. Hej,
    Vi har kattluckan ”Staywell” med 4 väggar. Den går att låsa inifrån i tre lägen, helt öppen, låst utåt (om katterna ska vara inne) eller låst inifrån när katterna är inne och inga andra katter ska komma in. Den har fungerat bra för oss. MVH Malin

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.