Mina diagnoser

Man ska ju egentligen inte fokusera allt för mycket på diagnoser, men ibland kan det nog vara till hjälp i själva behandlingen att förstå sin diagnos, så har jag upplevt det.Det första som var svårt när man fick en ny diagnos var att jag inte visste vad den innebar, senare har svårigheter att acceptera diagnosen kommit lite av och till för mig. Att veta vad man har för diagnos är en sak, sedan kan det olika kriterierna som oftast inte behöver stämma helt överens variera från person till person, även om läkare kan ha satt samma diagnos på två personer. Jag har tre diagnoser men två huvud-diagnoser. Huvud diagnoser är diagnoser som dominerar hos en person.  De två främsta är Bipolär UNS och GAD. Den andra som har stått med lite av och till men som står som bi diagnos eftersom jag har dessa problem i perioder är OCD eller tvångssyndrom.

Bipolär Sjukdom eller Manodepressiv sjukdom

Med Bipolär sjukdom eller manodepressiv sjukdom är  man i perioder antingen manisk eller deprimerad. En mani kan innebära att man förlorar omdömet medan en hypomani är en lite lindrigare variant av mani. Under depressionen som ofta följer efter manin/hypomanin/ kan man inte sällan förlora livsglädjen men mellan dessa perioder lever man ofta på som vanligt. Det finns  olika varianter av bipolär sjukdom beroende av hur humörsvängningarnas ”hastighet” går och vilka delar av mani /depression de innehåller. Det finns även en form där man blir psykotisk när man mår som värst.

GAD

Min läkare beskrev GAD på ett så fint sätt. Hon sa föreställ dig att du blickar ut över en kust med klippor, strand, och hav. En person utan GAD skulle kanske få tankar som ”Härligt” där kan man ju bada. medan en person med ”GAD” skulle se faror tex. man kan göra sig illa på klippor , man kan drunkna i havet m.m. Där har man en skillnad i personlighetsdrag.  Vi med GAD oroar oss ständigt för småsaker och får ofta ångest påslag, via det autonoma nervsystemet. 

 

OCD

Har även en annan diagnos OCD Obessive Compulsive Disorder eller tvångssyndrom.

Tvångssyndrom är en psykiatrisk diagnos som kännetecknas av upprepade ritualer eller tankar. Det internationella namnet är Obsessive-Compulsive Disorder, OCD. Obsessioner eller tvångstankar är obehagliga och ofrivilliga tankar som ger upphov till ångest. Kompulsioner eller tvångshandlingar är de tankar eller ritualer som den sjuke använder sig av för att sedan slippa denna ångest. Det behöver inte nödvändigtvis finnas någon rationell koppling mellan en tvångstanke och den lindrande tvångshandlingen.
Det går att urskilja fem sorters tvångstankar och medföljande-beteenden (ofta visar en patient upp flera av dessa):

Att se till att andra ej skadas.
Att undvika att bli smittad eller smutsig.
Att undvika känsla av ofullständighet eller ”fel”.
Att ej tänka tabutankar.
Att samla saker (Wikipedia)

/Malin

Author: malinitoreboda

Är en 30 årig kvinna som lever med olika psykiatriska diagnoser. Såsom bipoläritet, ångest, social fobi och tvångssyndrom. Trots mina " hinder" strävar jag efter en så optimistisk syn på tillvaron som möjligt , då jag förstås upplever motsatsen som än mer " bromsande. Välkommen!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.